|
|
|

Hoe stel ik als werkgever een pensioendossier voor een ambtenaar samen?

U stelt het dossier al tijdens de loopbaan van de ambtenaar samen

Als werkgever moet u het pensioendossier van uw ambtenaren elektronisch opstellen. Vervolgens stuurt Sigedis alle loopbaan- en bezoldigingsgegevens van ambtenaren via de elektronische gegevensstroom Capelo door aan de Pensioendienst (FPD). Zo kan de FPD een elektronisch pensioendossier samenstellen.

Vier verschillende bronnen voeden de Capelo-stroom:

  • uw trimestriële DmfA(PPL)-aangiften die gegevens bevatten (personeelscategorie, baremieke wedde,…) die noodzakelijk zijn voor de berekening van een ambtenarenpensioen;
  • uw aangiften met betrekking tot de historische gegevens en de wedden waarbij alle prestaties van uw ambtenaren tot en met 31 december 2010 worden doorgeven;
  • de punctuele gegevens (diploma, akte van einde van statutaire relatie) die u aan de FPD doorstuurt. Het gaat over unieke loopbaangegevens die zich niet laten integreren in de DmfA-aangiften;
  • de stroom A022. Deze elektronische stroom, afkomstig van de RVA, bevat gegevens betreffende loopbaanonderbrekingen van ambtenaren.

 

Wettelijke verplichting om een uniek elektronisch attest af te leveren

Als werkgever bent u verplicht voor elk personeelslid in dienst op 1 januari 2011 een elektronisch attest aan te geven en te valideren vóór 1 januari 2016 met de loopbaangegevens gepresteerd vóór 1 januari 2011.

U moet ook een vervroegd verplicht elektronisch attest historische gegevens aangeven en valideren binnen de termijn van een maand nadat u de pensioenaanvraag hebt ontvangen. Dit geldt voor de personeelsleden die bij de FPD een rustpensioen aanvragen.

U bent aan dezelfde verplichting onderworpen om voor elk personeelslid in dienst op 1 januari 2011 een vervroegd verplicht elektronisch attest historische gegevens aan te geven en te valideren wanneer naar aanleiding van zijn of haar overlijden een aanvraag om overlevingspensioen wordt ingediend.

Concreet betekent dit dat de FPD alle rust- en overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsels enkel nog elektronisch mag aanvaarden.

 

Een vraag over uw pensioen

Vragen over uw pensioen? U wilt uw toekomstige pensioenbedrag kennen? Wanneer is uw volgende uitbetaling, …?
U vindt het antwoord op mypension.be!

Geef zeker uw e-mailadres door in mypension.be om op de hoogte te blijven.

Stel uw vraag online

Vul ons contactformulier in.

 Stel uw vraag aan onze experts

Bel gratis 1765 in België (betalend vanuit het buitenland, bel +32 78 15 1765)

  • De ervaring leert ons dat we de meeste vragen perfect telefonisch kunnen beantwoorden.
  • Indien nodig maakt onze pensioenexpert samen met u een afspraak in een Pensioenpunt.

Wanneer belt u ons het best?

Houd uw rijksregisternummer bij de hand!